Dzisiaj mam dla Was przepis na " Chlebek bananowy".
Niech Was nie zwiedzie nazwa, To jest pyszne, wilgotne i mocno bananowe ciasto.
Robiłam go po raz pierwszy, ale już widzę że zasmakował domownikom bo w trybie ekspresowym znika z brytfanki.
Chlebek bananowy
4-5 bananów, najlepiej takich bardzo mocno dojrzałych i miękkich.
125 g. miękkiego masła
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli,
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 szkl. mąki
0,5 szkl cukru ( można dodać mniej , będzie mniej słodki)
Jako dodatki opcjonalnie: -rodzynki-podprażony kokos-posiekane orzechy
WAŻNE: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
1) Mąkę+sodę+cynamon+gałkę przesiać.
2) Banany rozgnieść widelcem lub rozdrobnić blenderem.
3) Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym jajku i miksować około 2 min.
4) Do maślanej masy dodajemy rozdrobnione banany - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z dodatkami i łączymy wszystko za pomocą łyżki.
5) Opcjonalnie dajemy dodatki.
6) Pieczemy 60 min w temp. 170-180 stopni.( do suchego patyczka)
Ja użyłam keksówki 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Dajcie znać czy piekłyście i jak Wam smakowało.
*******
Na drugim blogu PACHNĄCO.
hmmm takiego nie robiłam, chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo naprawdę jest pyszny i bardzo szybko się go robi.
UsuńTaki świetny przepis...a ja taki antytalent kucharski :(
OdpowiedzUsuńZazdroszczę umiejętnośći...popodziwiam choć na zdjęciu :)
Pozdrawiam
Może jednak się skusisz, naprawdę to nic trudnego.
UsuńRadosnych, zdrowych Świąt Bożego Narodzenia i szczęścia w Nowym Roku !
OdpowiedzUsuń