12/18/2016

Chlebek bananowy. (Banana bread)

Witajcie.
Dzisiaj mam dla Was przepis na " Chlebek bananowy".
Niech Was nie zwiedzie nazwa, To jest pyszne, wilgotne i mocno bananowe ciasto.

Robiłam go po raz pierwszy, ale już widzę że zasmakował domownikom bo w trybie ekspresowym znika z brytfanki.






Chlebek bananowy

4-5 bananów, najlepiej takich bardzo mocno dojrzałych i miękkich.
125 g. miękkiego masła
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli,
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 szkl. mąki
0,5 szkl cukru ( można dodać mniej , będzie mniej słodki)

Jako dodatki opcjonalnie: -rodzynki-podprażony kokos-posiekane orzechy

WAŻNE: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

1) Mąkę+sodę+cynamon+gałkę  przesiać.
2) Banany rozgnieść widelcem lub rozdrobnić blenderem.
3) Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym jajku i miksować około 2 min.
4) Do maślanej masy dodajemy rozdrobnione banany - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z dodatkami  i łączymy wszystko za pomocą łyżki.
5) Opcjonalnie dajemy dodatki.
6) Pieczemy 60 min w temp. 170-180 stopni.( do suchego patyczka)

 Ja użyłam keksówki 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.


Dajcie znać czy piekłyście i jak Wam smakowało.

*******



Na drugim blogu  PACHNĄCO.

5 komentarzy:

  1. hmmm takiego nie robiłam, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo naprawdę jest pyszny i bardzo szybko się go robi.

      Usuń
  2. Taki świetny przepis...a ja taki antytalent kucharski :(
    Zazdroszczę umiejętnośći...popodziwiam choć na zdjęciu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jednak się skusisz, naprawdę to nic trudnego.

      Usuń
  3. Radosnych, zdrowych Świąt Bożego Narodzenia i szczęścia w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo...